Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okroszka - chłodnik po rosyjsku.

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórek świeży 0,5 szt
szynka konserwowa 15 dag
szczypiorek 1 pęczek
śmietana 18 proc 100 ml
musztarda
pieprz cukier
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Okroszka - chłodnik po rosyjsku.

Najpierw musimy przygotować kwas chlebowy. Potrwa to 2-3 dni.
Kwas chlebowy.
2 kromki chleba razowego, mogą być sucharki
1,5l wody
2 łyżki cukru
10g drożdży
kilkanaście rodzynek
Chleb rozdrobnić i zalać przegotowaną wodą. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przecedzić, dodać cukier i drożdże i odstawić na 12 godzin. Następnie kwas zlać do butelek, wrzucić do każdej parę rodzynek, pozostawić w temperaturze pokojowej 2 godziny,a następnie wstawić na 2 dni do lodówki.

Chłodnik wykonanie:
Szynkę, jajko, ogórek pokroić drobno.
Szczypior utrzeć z solą ,aż puści sok, połączyć ze śmietaną.
Wszystko rozprowadzić kwasem chlebowym. Przyprawić pieprzem, cukrem i musztardą do smaku. Posypać szczypiorkiem.
Podawać dobrze schłodzony, najlepiej z lodem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 13.10.2013 23:18
Bardzo zaciekawiła mnie ta okroszka.Ale poczekam na cieplejsze dni ,bo wtedy chłodnik ma smak właściwy .
paulina2157 13.10.2013 22:59
fajnego smaku musi dodać ten kwas chlebowy
AnielskaSlodycz 13.10.2013 21:54
genialny kolorek !
Lis 13.10.2013 21:36
ciekawy chłodnik - nigdy takiego nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak