Przepis i sposób przygotowania na: Okroszka - chłodnik po rosyjsku.
Kwas chlebowy.
2 kromki chleba razowego, mogą być sucharki
1,5l wody
2 łyżki cukru
10g drożdży
kilkanaście rodzynek
Chleb rozdrobnić i zalać przegotowaną wodą. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przecedzić, dodać cukier i drożdże i odstawić na 12 godzin. Następnie kwas zlać do butelek, wrzucić do każdej parę rodzynek, pozostawić w temperaturze pokojowej 2 godziny,a następnie wstawić na 2 dni do lodówki.
Chłodnik wykonanie:
Szynkę, jajko, ogórek pokroić drobno.
Szczypior utrzeć z solą ,aż puści sok, połączyć ze śmietaną.
Wszystko rozprowadzić kwasem chlebowym. Przyprawić pieprzem, cukrem i musztardą do smaku. Posypać szczypiorkiem.
Podawać dobrze schłodzony, najlepiej z lodem.