Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okrągłe bułki z serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka
miód 20 g
jajko 2
mleko 240 ml
sól szczypta
masło 75 g

Masa serowa

masło 2 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 1
cukier waniliowy 1 łyżeczka
zmielony twaróg 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Okrągłe bułki z serem

Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do ciepłego, nie gorącego mleka. Do zaczynu dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Zaczyn zostawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski, dodajemy jajka, miód, szczyptę soli i dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy chwilę, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).
Gdy ciasto podwoiło już swoją objętość , formujemy z niego bułeczki o masie ok. 50 - 60 g każda. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut.
Podczas gdy nasze bułki rosną przygotowujemy nadzienie serowe. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Dnem szklanki z niewielkim dnem robimy każdej bułeczce mocne i solidne wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy nadzienie serowe. Bułki przed pieczeniem smarujemy dla połysku rozbełtanym jajkiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 14.11.2015 10:38
Nie ma jak domowe drożdżówki :)
jola91 13.11.2015 21:29
Pyszności :) Na śniadanie jak znalazł :D
Janina 13.11.2015 20:59
Świetne bułeczki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak