Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okonie z grilla

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okonie 1 kg
mąka pszenna 4 dag
masło 6 dag
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
smalec 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Okonie z grilla

Okonie najpierw należy wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem. Oskrobać ostrym nożem, do tego celu nadaje się także tarka. Rybę posolić, natrzeć masłem, przyprawami i obtoczyć w mące, rozpalić grilla... Poukładać rybę na prętach, wysmarowanych smalcem. Okonie grillować z obu stron, aż się zarumienią, po czym grillować jeszcze z obu stron, około 5-10 minut. Dodać drobno posiekać natkę pietruszki, skropić cytryną, przełożyć na półmisek, obsypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, chlebem, surówką warzywną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak