Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okonie w chrupiącej skórce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okoń 4 sztuki
olej 1 łyżka
majonez 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 gram
pietruszka zielona 2 garści
sok z cytryny 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 2 garści
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czarny pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Okonie w chrupiącej skórce

(zmodyfikowany przepis z "Ryby i owoce morza " Good Food Magazine)

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Lekko natłuść blachę do pieczenia. Wyfiletowane ryby posól i popieprz.

W miseczce wymieszaj majonez ze startym czosnkiem, po czym rozsmaruj równą warstwę na filetach.

W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą, pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, przypraw do smaku. Nanieś mieszankę na kawałki okoni. Filety połóż na blasze i obłóż pomidorkami.

Piecz 20 minut lub do momentu aż wierzch stanie się chrupiący i złocisty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak