Okonie w chrupiącej skórce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • okoń

    4 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • majonez

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    50 gram
  • pietruszka zielona

    2 garści
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    2 garści
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • czarny pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

(zmodyfikowany przepis z "Ryby i owoce morza " Good Food Magazine)

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Lekko natłuść blachę do pieczenia. Wyfiletowane ryby posól i popieprz.

W miseczce wymieszaj majonez ze startym czosnkiem, po czym rozsmaruj równą warstwę na filetach.

W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą, pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, przypraw do smaku. Nanieś mieszankę na kawałki okoni. Filety połóż na blasze i obłóż pomidorkami.

Piecz 20 minut lub do momentu aż wierzch stanie się chrupiący i złocisty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat