Przepis i sposób przygotowania na: Okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną...
Świeże okonie oczyścić: odciąć łby, usunąć wnętrzności, oczyścić skórę z łusek, dobrze opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć.
Natrzeć z każdej strony Przyprawą Kucharek, pieprzem mielonym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie.
Okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!!
Okonie kupiłam u rybaków i dostałam do nich śledzia większego, też go po oczyszczeniu dołożyłam i razem z okoniami upiekłam....