Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń nilowy 2 porcje
olej do smażenia 6 łyżek
sok z cytryny 1/3 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 2 łyżki
mąka do sosu 1 łyżka
masło 2 łyżki
śmietanka 1/3 szklanki
wywar warzywny 1/2 szklanki
jabłko 1/2 sztuki
chrzan tarty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym

Kroki postępowania

1
Okonia skropić sokiem z cytryny , posolić i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie na ok. 15 minut.
Krok 1 - Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym foto
2
Przygotować sos rozpuszczając masło w garnuszku. Wsypać mąkę .
Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym. Dodać chrzan i utarte jabłko.
Zagotować i doprawić do smaku.
Krok 2 - Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym foto
3
Filet wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką.
Krok 3 - Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym foto
4
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym foto
5
Prosty sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje pyszny.
Krok 5 - Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 08.12.2013 21:23
wspaniała rybka , a sos podziwiam pomysł!!
Mniam 07.12.2013 08:18
Bardzo smacznie przyrządzona ryba. Skorzystam z Twojego przepisu.
Monika10 06.12.2013 19:04
ładnie wygląda
anemon 06.12.2013 18:56
O przepraszam, oczywiście nilowy powinnam napisać. Ja widziałam go tylko raz u siebie w sklepie, a że nie wiedziałam jak smakuje, to zrezygnowałam z zakupu. Skoro mówisz, że smaczny, to teraz śmiało kupię.
Ania321 06.12.2013 18:17
pyszne danie, zjadłabym z apetytem :)
Babciagramolka 06.12.2013 17:21
anemon-- nilowy- nie morski . Morski częściej bywał w sprzedaży - nilowy u mnie jest dostępny od jakichś 2 lat. Jest fantastyczny ( drogi bo ponad 40 zł za kg ale wart tego).
Niki22 06.12.2013 16:39
pycha jest okoń ale sosu takiego jeszcze nie próbowałam :)
anemon 06.12.2013 16:36
A ja niestety nie znam smaku okonia morskiego, jeszcze nigdy go nie jadłam. Podoba mi się Twój sos do ryby, chętnie wypróbuję.
norweska20 06.12.2013 16:21
chętnie bym zjadła taką rybkę..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak