Okoń nilowy w sosie węgierskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • okoń

    400 g (nilowy)
  • mąka

  • sól i pieprz

Sos

  • cebula

    1 szt
  • masło

    1/2 łyżki
  • mąka

    1,5 łyżki
  • woda

    150 ml
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • śmietana słodka

    120 ml
  • sok z cytryny

  • cukier

  • olej rzepakowy

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką.
Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 12.02.2017 20:55
smacznie podana rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat