Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

okoń morski w sosie kaparowo-pietruszkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń morski 2 około 250g
oliwa 5łyżek
sól duża szczypta
kapary całe Smak 60g
pietruszka zielona
czosnek 1ząbek
bulion 1szkl
masło 1łyżeczka
mąka 1łyzeczka
cytrna 1
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: okoń morski w sosie kaparowo-pietruszkowym

Z okonia zeskrobujemy łuski.Oliwę z oliwek mieszamy ze szczyptą soli. Oliwę z oliwek mieszamy ze szczyptą soli, odrobiną kolorowego pieprzu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Smarujemy rybę z obu stron, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienką warstwą oliwy. Przekładamy na nią rybę wraz z marynatą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos.
Przesmażamy mąkę z masłem. Rozprowadzamy zimnym wywarem i gotujemy, mieszając, ok. 20 min.Dodajemy posiekane kapary i pietruszkę, sok i otartą skórkę z cytryny.Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Zdejmujemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cyferku
Cyferku 20.08.2013 19:11
jadłam przepyszna rybka, czekam na kolejne zaproszenie;D
Pomocnik 19.08.2013 18:30
super przepis
cukiereczek 19.08.2013 17:19
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak