Ogrowe muffinki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    125 g
  • mleko

    50 ml
  • cukier

    200 g
  • mąka

    180 g
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    2 krople
  • masa

  • galaretka

    1 opakowanie
  • mleko

    100 ml
  • woda

    100 ml
  • margaryna

    125 g
  • cukier

    50 g
  • Nadzienie:

  • czekolada gorzka

    100 g
  • mrożony szpinak

    150 g rozmrożony i osączony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogrowe muffinki foto
Podgrzać w garnku: margarynę,cukier i mleko, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
Ostudzić, dodać szpinak osączony z nadmiaru wody na siteczku, dwa żółtka, aromat i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy, delikatnie wymieszać i nałożyć do papilotek, w środek każdej muffinki wcisnąć kostkę czekolady. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Ogrowe muffinki foto
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, aż do ich rozpuszczenia się. Ostudzić, a gdy masa zacznie tężeć nałożyć na ciastka.
Krok 3 - Ogrowe muffinki foto
W zależności od koloru galaretki i ewentualnie niewielkiej ilości barwnika nasze muffinki można podawać na tysiące różnych sposobów przemycając szpinak do dziecięcego menu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 01.01.2015 21:42
extra pomysł
MagdaXXX 21.01.2013 16:23
piękne
Beata61 18.01.2013 18:14
Dodałam dwa zdjęcia, tym razem ciasto pieczone w innych foremkach i bez masy. Jedno oblane białą czekoladą i ozdobione kwiatkami z lukru, drugie jedynie z dużym kawałkiem czekolady i suszoną żurawiną w środku, również smaczne.
pierniczkowo 09.01.2013 13:05
rewelacyjnie te muffinki wyglądają:)
Beata61 08.01.2013 13:41
Szpinaku wcale nie czuć i to właśnie najbardziej dzieciom się podoba. Co do kremu,robiłam go pierwszy raz i myślę, że nie jest zły, choć już mam pomysły na inne wariacje z nim ;P Zawsze można go zastąpić bitą śmietaną,kremem budyniowym, czy też innym ulubionym.
Katarzyna34 07.01.2013 20:34
dzieckiem już nie jestem ale też mi się podoba tylko troche obawiam się tego połączenie szpinaku ze słodkim
Joanna83 07.01.2013 20:26
Hmm...szpinaku do ciast na słodko jeszcze nie dodawałam.Jednak nie to jest dla mnie dziwne.Zastanawiam się nad masą...mleko,woda,margaryna,galaretka...dla mnie trochę dziwna.
kasienka23 07.01.2013 19:17
śliczny ma kolor
sylwia / sytofala 07.01.2013 17:33
ależ wiosennie
AURELKA 07.01.2013 17:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat