Ogórkowe ragout z pulpecikami.

Ogórkowe ragout z pulpecikami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa metka

    30 dag
  • ogórek świeży

    2 szt
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • bulion mięsny

    100 ml
  • cebula

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • mąka

    0,5 łyżka
  • sól, pieprz

  • koperek

  • ziemniaki

    50 dag
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórkowe ragout z pulpecikami. foto
Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną.
Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe.
Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut.
Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki.
Cebule obrać i posiekać.
Krok 2 - Ogórkowe ragout z pulpecikami. foto
Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć.
Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut.
Krok 3 - Ogórkowe ragout z pulpecikami. foto
Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać.
Krok 4 - Ogórkowe ragout z pulpecikami. foto
Podajemy z przygotowanym puree.
Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście to ragout można podać np. z mięsem drobiowym.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

25.02.2014 14:48
Bardzo pomysłowo :-)

Poison1988

24.02.2014 19:21
i to z metki :) świetna propozycja! :)

edzik

24.02.2014 17:02
mniam pyszne!

bazylka

24.02.2014 16:20
O,metka w nowej roli.Interesujące.

ao_12

24.02.2014 15:04
bardzo ciekawe połączenie:)

idealme

24.02.2014 14:37
bardzo fajne danie ! :)

Barbara13

24.02.2014 14:25
ciekawe :) tak jeszcze nie jadłam :)

Milka100

24.02.2014 14:22
bardzo ciekawe pulpety i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat