Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa z ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/4 szt.
ogórki kiszone 4 szt.
ryż 5 łyżek
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
przyprawa do zup do smaku
masło 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa z ryżem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy z drobną kostkę. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w prążki, seler w kostkę. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy zakipi wsypujemy ryż i gotujemy dalej.
Krok 1 - Ogórkowa z ryżem foto
2
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Usmażyć na złoty kolor.
Krok 2 - Ogórkowa z ryżem foto
3
Gdy składniki w zupie będą miękkie wrzucamy starte na tarce o drobnych oczkach ogórki.
Krok 3 - Ogórkowa z ryżem foto
4
Śmietanę wylewamy do kubeczka, dodajemy mąkę i rozkłócamy na jednolitą masę. Dodajemy trochę wywaru, by się zespoliło i wlewamy do zupy. Mieszamy.
Krok 4 - Ogórkowa z ryżem foto
5
Doprawiamy do smaku wedle uznania. Na koniec wsypujemy usmażoną cebulę.
Krok 5 - Ogórkowa z ryżem foto
6
Smacznego
Krok 6 - Ogórkowa z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 07.11.2012 04:02
prosta, ale smaczna
Sylwia26 06.11.2012 22:08
naleciała ochota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak