Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa z ogórków małosolnych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 g,
udko z kurczaka 1 szt,
ogórki małosolne 500 g,
ziemniaki 5 - 6 szt,
marchew 2 szt,
pietruszka 1 szt,
seler kawałek
por kawałek
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 3 - 4
mąka pszenna 2 łyżeczki,
śmietana 18 proc 1/2 kubeczka,
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa z ogórków małosolnych

Mięso na rosół wymyć i zalać zimną wodą, dodając listki laurowe, ziele angielskie.

Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy zmniejszamy ogień, zdejmujemy wytworzone się szumowiny i gotujemy ok. 20 minut.

Po tym czasie dodajemy obrane warzywa ( marchewkę kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce)oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki oraz dodajemy przeprawy uniwersalnej.

Gotujemy do miękkości ok.15 - 20 min. Kiedy warzywa i ziemniaki zmiękną dodajemy starte na tarce ogórki małosolne.

Śmietanę mieszamy z mąka, dodając wywaru. Do gotującej się zupy wlewamy rozmieszaną śmietanę z mąką.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieleniną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.08.2017 00:56
Dobra zupa.
anka1988 27.07.2017 17:23
jadłam ale z ogórków zielonych i jakoś nie przypadła mi do gustu, ciekawa jestem smaku z takich małosolnych
SzczyptaChili 27.07.2017 14:47
Musi być pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak