Ogórkowa z kiszeniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek kiszony

    50 dag
  • kostka rosołowa

    2 szt.
  • woda

    1.5 l
  • rosół

    1,5 l
  • marchew

    3 szt.
  • seler

    1/3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • ziemniaki

    4 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanki
  • ziele angielskie

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rosołu wrzucić obraną marchewkę, seler, cebulę przeciętą na pół. Gotować 15 min, dodać pieprz, liść, ziele angielskie. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi. Połączyć z rosołem.
Wyjąć warzywa, posiekać drobno selera oraz marchewki. Wrzucić z powrotem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek pokroić w drobną kosteczkę, poddusić z ogórkami na łyżce masła.
Gdy ziemniaki zrobią się miękkie, dodać do zupy ogórki, zagotować całość razem.
Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać, wlać do zupy, wymieszać. Posypać z wierzchu natką pietruszki lub koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 29.07.2011 12:45
super
Angelika10 17.06.2011 22:32
Bardzo lubię ogórkową pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat