Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków ( po obraniu ) 2,5 kg
duże cebule 2
pęczek koperku 1
żółtej gorczycy 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
cukru 1/2 szk
chili jalapeno kruszonego 1 łyżka
ok. 1/2 szk octu

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

Kroki postępowania

1
Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Krok 1 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
2
Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem.
Krok 2 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
3
Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Krok 3 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
4
( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych )
Krok 4 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak