Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórków ( po obraniu )

    2,5 kg
  • duże cebule

    2
  • pęczek koperku

    1
  • żółtej gorczycy

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • cukru

    1/2 szk
  • chili jalapeno kruszonego

    1 łyżka
  • ok. 1/2 szk octu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Krok 2 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem.
Krok 3 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Krok 4 - Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą foto
( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat