Ogórkowa sałatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórków gruntowych

    2 kg
  • Zalewa:

  • wody

    6 szk
  • octu 10%

    1 szk
  • cukru

    3/4 szk
  • soli

    2 łyżka
  • Dodatkowo na każdy słoik :

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka
  • ziaren ziela angielskiego

    kilka
  • gorczycy białej

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórkowa sałatka foto
Słoiki i nakrętki wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórą w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić na osiem cząstek. Do każdego słoika włożyć po dwie cząstki cebuli, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 2 - Ogórkowa sałatka foto
Następnie ciasno napełnić plastrami ogórków słoiki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier i zagotować zalewę.
Krok 3 - Ogórkowa sałatka foto
Gorącą zalać przygotowane ogórki. Szczelnie zakręcić zakrętkami i postawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Ogórkowa sałatka foto
Gdy ostygną przechowywać w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 10.05.2013 08:08
Przypomina mi sałatkę szwedzką :) Ja robię ją nie tylko do słoików, ale i w ekspresowej wersji - tuż przed obiadem - w mikrofalówce :) Polecam spróbować :)
dodi 06.02.2013 14:53
pomysłowo!!!!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat