OGÓRKOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso (np.serduszka, żołądki, skrzydełka...)

    do smaku
  • ogórki kiszone

    dużo
  • ryż

    1 torebka
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • listki laurowe,

    2 szt.
  • pieprz kolorowy

    10 ziarenek
  • kminek

    szczypta
  • śmietana

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • kostka grzybowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybrane przez nas mięsko, dokładnie myjemy i wrzucamy do wody. Gotujemy, szumujemy. Wrzucamy listki, pieprz oraz obraną i umytą włoszczyznę oraz kostkę grzybową. Gotujemy na małym ogniu ok godziny. Po tym czasie wyjmujemy włoszczyznę (można od razu wyjąć ugotowane mięsko) i oprócz pora, ścieramy warzywa na tarce i ponownie wrzucamy do garnka wraz z ryżem. Dodajemy ząbki czosnku. Gotujemy ok 15-20 minut; od czasu do czasu mieszając aby ziarenka ryżu nie przywarły do dna garnka. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone i wrzucamy do zupy wraz ze szczyptą kminku (na lepsze trawienie :) ; gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą. Po ugotowaniu można całość zabielić śmietaną ew dopiero na talerzu zrobić \"kleksika\". Posypujemy poszatkowanym koperkiem lub natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 19.01.2012 10:45
lubię
kielcok1 18.12.2011 15:11
smaczna
anoosia 19.05.2011 11:13
uwielbiam ogórkową
rakow2 12.05.2011 19:43
ładny kleksik
wedith1 12.01.2011 17:49
Jak ja dawno nie jadłam ogórkowej..... mniam:D
Aida 09.09.2010 10:42
mi na samo słowo \"ogórkowa\" cieknie już ślinka :)
Dorota76 09.09.2010 10:18
Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup
Aida 06.07.2010 10:41
i jak smakuje z ryżem?
SmacznaPyza 12.06.2010 09:31
ja też skuszę się na tę odmianę, może być ciekawie
Aida 07.06.2010 09:28
jest rownie smaczna,polecam...no i zawsze to jakas odmiana :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat