ogórki z pieprzem ziołowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 kg małych ogórków

  • 1 kg cebuli

  • 4 torebki pieprzu ziołowego

  • 2 szklanki octu

  • 2 szklanki cukru

  • 6 łyżek soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ogórki umyć i z łupką pokroić w paski , cebulę obrać i przekroić na pół i kroić w talarki,, do cebuli dodać łyżkę soli wymieszać i odstawić na godzinę i potem wydusić, ogórki zasypać 3 łyżkami soli i wymieszać i także odstawić na godzinę , potem odcedzić wodę z ogórków . Do odsączonych ogórków dodać cebulę, cukier, ocet , 2 łyżki soli, pieprz ziołowy i to wymieszać i odstawić na godzinę. potem nakładać ciasno do słoiczków i uzupełniać zalewą z pieprzem , zakręcać i pasteryzować od zagotowania 10 min

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 19.09.2012 13:19
smaczne i rzadziej robione
Stenka 18.09.2012 18:16
trzeba zrobić
miki47 07.03.2011 15:33
pycha
gusia1000 22.01.2011 23:55
Nie robiłam takich ogórków jeszcze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat