Ogórki z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 kg
  • cebula

    4 szt.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • ocet

    1/2 litra
  • woda

    2 szkl.
  • liście laurowe

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • natka pietruszki

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki wymyć, obrać i pokroić w cienkie krążki. nasolić i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie cebulę pokroić w paseczki i sparzyć gorącą wodą. Gdy odcedzimy ogórki z wody, dodajemy cebulę i gotujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet, wodę, dosypujemy cukier, liście i ziele i pietruszkę. Zagotowujemy i mieszamy z ogórkami. Słoiki myjemy i parzymy. Nakładamy sałatkę. Pasteryzujemy ok. 30 minut duże słoiki i 15 minut małe. Sałatka doskonała do ziemniaków.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna83 04.02.2013 00:35
A w słoiku ogórki nie obrane i bez papryki.W składnikach również jej nie ma.
kamyk 02.01.2013 22:10
ciekawa przystawka
miki47 02.01.2013 20:56
bardzo fajny przepis
miki47 02.01.2013 20:55
pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat