Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z musztardą - w słoiki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki konserwowe 4-5 kg
woda 5 szkl
ocet 1 szkl
cukier 1,5 szkl
musztarda 5 łyżka
ziele angielskie 6 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt
sól 3 łyżka

Porada

Używajmy ogórków średniej wielkości-nie przerośniętych. Duże mają za dużo miąższu i twardą skórkę. Ogórki stanowią świetną przystawkę na zakrapianą imprezę. Można je jeść też na co dzień - np. na kanapkę z pasztetem:)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z musztardą - w słoiki

Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Nożem lub małą łyżeczką (od herbaty) usuwamy miąższ z ziarnami. Tak pocięte ogórki upychamy ciasno w wyparzonych słoikach. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. Zimną zalewamy przygotowane ogórki. Pasteryzujemy około 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 04.09.2014 14:41
jeszcze nigdy takich nie jadłam, muszę kiedyś spróbować :)
Margo1 04.09.2014 11:30
nie robiłam takich jeszcze
Habibi 03.09.2014 20:09
Bardzo lubię te ogórki i dodaję do zalewy cały słoiczek musztardy :)
berys18 03.09.2014 20:05
to moje ulubione
noninka77 03.09.2014 20:01
Kiedyś jadłam je i bardzo mi smakowało:-)
mysliwy
mysliwy 03.09.2014 19:09
O, na pewno bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak