Ogórki z fasolką szparagową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki

    2 kg
  • fasolka szparagowa

    1 kg
  • cebula

    1 kg

Zalewa

  • olej

    1/2 szkl
  • ocet 10 %

    1 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 słoiki 2x190 g
  • sól

    4 łyżki
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy na sicie i studzimy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki i cebulę posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na godzinę następnie odciskamy z nadmiaru soku. Olej mieszamy z octem, dodajemy sól, cukier, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy aby cukier się rozpuścił. Doprawiamy do smaku pieprzem. Warzywa mieszamy z zalewą gotujemy około 5 minut i przekładamy do suchych i czystych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat