Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z fasolką szparagową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki 2 kg
fasolka szparagowa 1 kg
cebula 1 kg

Zalewa

olej 1/2 szkl
ocet 10 % 1 szkl
cukier 2 szkl
koncentrat pomidorowy 2 słoiki 2x190 g
sól 4 łyżki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z fasolką szparagową

Fasolki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy na sicie i studzimy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki i cebulę posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na godzinę następnie odciskamy z nadmiaru soku. Olej mieszamy z octem, dodajemy sól, cukier, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy aby cukier się rozpuścił. Doprawiamy do smaku pieprzem. Warzywa mieszamy z zalewą gotujemy około 5 minut i przekładamy do suchych i czystych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak