Ogórki z chili do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2,5 kg
  • sól

    4 łyżki
  • chili

    1 łyżka
  • ocet

    1,5 szklanki
  • olej

    8 łyżek
  • czosnek

    2 głowki
  • cukier

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do tego przepisu wykorzystuje najmniejsze ogórki. Ogórki pokroić w ćwiartki lub na połówki, posypać solą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odlewamy sok, który ogórki puściły i dodajemy chili. Czosnek obieramy, kroimy w małe kawałeczki, plasteki najlepiej i dodajemy do ogórków. Całość mieszamy. Ocet gotujemy z cukrem i olejem i zalewamy tym przygotowane ogórki. Tak przygotowane odstawiamy na kolejen 6 godzin. Po tym czasie przekłądamy do słoików i zalewamy zalewą w której moczyły się ogórki. Pasteryzować 2 minuty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 31.07.2012 08:55
Polecam wypróbować, bo naprawdę dobre wyszły.
joanna__s 28.07.2012 11:12
Właśnie takiego przepisu szukałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat