Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie z kurkumą

5.0
(96)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na pyszne ogórki w kurkumie, która nada przetworom wyjątkowego, słodko-ostrego posmaku zbliżonego do imbiru.

Po umieszczeniu ogórków w zalewie z kurkumą w słoiczkach, zapasteryzuj je i odstaw na kilka tygodni na półkę w spiżarni lub piwnicy.

Składniki:

ogórki 5 kg
woda 8 szklanek
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 szklanka
cukier 40 dag
sól 3 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie z kurkumą

Ogórki konserwowe w zalewie z kurkumą:

  • łatwe do wykonania przetwory
  • orientalny smak ogórków
  • świetny dodatek do obiadu 
  • pyszny składnik kanapek

Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Z wody, octu, kurkumy, cukru, gorczycy i soli zagotowujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia.

W słoikach układamy ogórki i zalewamy je zimną zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.

Po zapasteryzowaniu słoiczków z ogórkami w kurkumie poczekaj kilka tygodni by ogórki nabrały odpowiedniego smaku i aromatu.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 30.05.2012 17:22
takich ogórów jeszcze nie jadłam , ale ... na pewno spróbuje :)
Joanna108
Joanna108 09.09.2011 11:56
robiłam kiedyś cukinię z papryką w zalewie z kurkumy i to było smaczne, ale ogórków jeszcze nie próbowałam
Edyta31 02.08.2011 22:51
ciekawe, nigdy takich nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak