Ogórki w zalewie z curry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    3 kg
  • ocet winny

    0,5 szklanki
  • ocet 10 %

    0,5 szklanki
  • woda

    6 szklanek
  • cebula biała

    1
  • Zalewa:

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    3 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • słoiki 0,5 litrowe

    8
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 listków
  • Ziele angielskie całe Prymat

    12 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoików. Cebulkę kroimy w pióra, dodajemy do ogórków. Do słoików dodajemy po 2 ziarna ziela angielskiego i po listku laurowym.

ZALEWA: Mieszamy wodę z octem, cukrem, solą, curry, podgrzewamy aż cukier się całkowicie rozpuści.

Wlewamy zalewę do słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut (wkładamy słoiki do gotującej się wody). Słoiki wyjmujemy odwracamy dnem do góry, odstawiamy do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna223 19.07.2011 22:01
dobre
jogobella231 25.03.2011 07:49
pycha
Ewa104 10.09.2010 10:18
Robię ogórki z curry i choć mam inny przepis to posmak curry w ogórkach jest rewelacyjny.
agnieszka189 20.07.2010 10:39
właśni mi coś takiego chodziło po głowie
bernika 19.07.2010 22:18
fajne warte wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat