Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie musztardowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
200 g musztardy miodowej
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyzki soli
ziele angielskie
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie musztardowej

Z wody, musztardy, octu, cukru i soli robimy zalewę, gotujemy ją minutę, odstawiamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy po 2 ziela angielskie, ząbek czosnku i ogórki (tak do 4/5 wysokości słoika). Wszystko uzupełniamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.
Od razu uczulam, że taka ilość zalewy może nie być wystarczająca, wszystko zależy od tego jak ściśle poupychacie ogórki. U mnie było ok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.07.2017 20:47
Super ogóreczki :)
SzczyptaChili 11.07.2017 20:11
Robię bardzo podobne tylko że kroję w słupki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak