Ogórki w zalewie musztardowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 1 l wody

  • 200 g musztardy miodowej

  • 1,5 szklanki octu

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 łyzki soli

  • ziele angielskie

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wody, musztardy, octu, cukru i soli robimy zalewę, gotujemy ją minutę, odstawiamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy po 2 ziela angielskie, ząbek czosnku i ogórki (tak do 4/5 wysokości słoika). Wszystko uzupełniamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.
Od razu uczulam, że taka ilość zalewy może nie być wystarczająca, wszystko zależy od tego jak ściśle poupychacie ogórki. U mnie było ok.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 12.07.2017 20:47
Super ogóreczki :)
SzczyptaChili 11.07.2017 20:11
Robię bardzo podobne tylko że kroję w słupki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat