Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie musztardowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 3 kg
woda 6 szklanek
ocet winny 0,5 szklanki
ocet 10 % 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 5 łyżek
Musztarda sarepska Prymat ALBO:
słoiki 0,5litrowe 8
Liść laurowy suszony Prymat 8 listków
Ziele angielskie całe Prymat 16 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoików. Do słoików dodajemy po 2 ziarna ziela angielskiego i po listku laurowym.

ZALEWA: Mieszamy wodę z octem, cukrem, solą, musztardą ( polecam sarepską, albo francuską), podgrzewamy aż cukier się całkowicie rozpuści.

Wlewamy zalewę do słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut (wkładamy słoiki do gotującej się wody). Słoiki wyjmujemy odwracamy dnem do góry, odstawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcela 22.07.2012 19:10
też takie robię są świetne do jajeczek po myśliwsku
iknkirke 25.03.2012 13:47
fajne
agata1722
agata1722 31.12.2010 11:42
bardzo dobre
alaaa 13.08.2010 16:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak