Ogórki w zalewie do grilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne ogórki w zalewie octowej. Idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek lub obiadu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki

    4 kg
  • cebula

    1 kg
  • woda

    9 szklanek
  • sól

    1 szklanka
  • woda

    6 szklanek
  • ocet

    2 szklanki
  • cukier

    3 szklanki
  • koper

    1 pęczek
  • ziele angielskie

    1 opakowanie
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 opakowanie
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    1 opakowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 kilogramy ogórków nie obieramy, kroimy w plastry.

1 kg cebuli obieramy, kroimy w plastry - wszystko zalewamy zalewą, czyli: 9 szklanek wody, 1 szklanka soli. Odstawiamy na 3 godziny.

Przygotowujemy słoiki. Wkładamy do nich: koper, ziele angielskie, gorczycę, 1 płaską łyżeczkę przyprawy do grilla pikantna (ilość przyprawy dostosowujemy do wielkości słoików, na mniejszy pół łyżeczki), liść laurowy.

Odcedzamy ogórki z cebulą i wkładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą: 6 szklanek wody, 2 szklanki octu, 3 szklanki cukru.

Pasteryzujemy od 3 do 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.01.2019 12:51
Jadłam ogórki z curry, ale zalewa z przyprawą do grilla to dla mnie nowość. Ciekawy pomysł:)
Babeczka35 16.01.2019 08:13
Jeszcze takich nie robiłam.
EwkaPesta88 16.01.2019 10:53
Prosze Spróbować Zrobić.Pyszne
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 13:17
smakowite ogóreczki.;)
danielek 10.01.2019 11:08
Fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat