Ogórki w zalewie curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • cebula

    4 sztuki
  • liście selera

    pęczek
  • woda

    1 l
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cukier

    2 szklanki
  • curry

    2 łyżeczki
  • sól

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ogórki obieramy i kroimy w paski. Na dno słoika wykładamy liście selera, następnie pionowo układamy ogórki. Na wierzch układamy cebulę pociętą w piórka.

2. Wodę, ocet, cukier, sól i curry mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu koniecznie trzeba pamiętać aby ją ostudzić zanim zalejemy ogórki.

3. Ogórki zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiku układamy w garnku (najlepiej na ściereczce aby podczas gotowania słoiczki się nie obijały) i gotujemy 5 minut od momentu wrzenia.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina47 25.10.2012 12:42
fajne są ogóreczki, ja lubię je bardzo
Poison1988 01.10.2011 11:53
Ja w tym roku żałuję, że tak mało robiłam bo już ani jednego słoika nie ma :( W następnym zamierzam dodać jeszcze trochę chilli aby były jeszcze ostrzejsze ;)
Robert10 30.09.2011 23:16
muszę w przyszłym roku wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat