Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
marchew 70 dag
cebula 70 dag
sól 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 słoiki 2x190 g
cukier 1 szkl
ocet 10 % 1 szkl
olej 1/2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w sosie pomidorowym

Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, zasypać solą i odstawić na godzinę aby puściły sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach a cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet, olej dodać cukier, liście , ziele i koncentrat. Zagotować i do gotującej się zalewy dodać marchew z cebulą i gotować 7 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać odciśnięte z nadmiaru soku ogórki i gotować jeszcze 10 minut. Sałatkę przełożyć do suchych i czystych słoików i pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 22.06.2017 17:53
Ciekawy przepis! Tak ogórków jeszcze nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak