Ogórki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • marchew

    70 dag
  • cebula

    70 dag
  • sól

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 słoiki 2x190 g
  • cukier

    1 szkl
  • ocet 10 %

    1 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, zasypać solą i odstawić na godzinę aby puściły sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach a cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet, olej dodać cukier, liście , ziele i koncentrat. Zagotować i do gotującej się zalewy dodać marchew z cebulą i gotować 7 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać odciśnięte z nadmiaru soku ogórki i gotować jeszcze 10 minut. Sałatkę przełożyć do suchych i czystych słoików i pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 22.06.2017 17:53
Ciekawy przepis! Tak ogórków jeszcze nie robiłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat