Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w rosole
Do garnka wrzucam podudzia, obrany seler, marchew, pietruszkę, por i z 2 gałązki świeżej pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, cebulkę "przypaloną" na palniku. Zalewam wodą, stawiam na średnim gazie i czekam aż się zagotuje, od momentu zagotowania zmniejszam ogień aby wywar delikatnie "pyrkał". Wywar gotuję około do ok. 40 minut-godzina, sprawdzam smak i aromat, zbieram szumowiny. Gdy wywar osiągnie odpowiedni smak, wyciągam warzywa, mięso, i wszystkie inne "dodatki smakowe" :)
Odstawiam do ostudzenia.
Do wywaru wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, przecieram na tarce marchewkę z rosołu oraz seler. Dodaję także przetarte kiszone ogórki, ja używam własnych ale można kupić takie także w sklepie. Zagotowuje wszystko tak aby ziemniaki zrobiły się miękkie. Obieram przestudzone podudzia z mięsa i rwę je na małe strzępki i wrzucam do gorącej zupy. Dodajemy także sól i pieprz do smaku, jeśli ktoś czuje potrzebę można używać kostek rosołowych lub "warzywek" ale ja gdy mam dobry wywar to nie stosuję :)
Na koniec zabielam śmietaną (2 łyżki śmietany do szklanki wymieszane z zupą następnie wszystko wlane do zupy).
Na sam koniec siekam świeżą pietruszkę i wrzucam do zupy.
Zamiast śmietany można użyć jogurtu
Zamiast podudzi skrzydełek, udka