Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w musztardzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 3 kilogram
woda 2 1/2 litr
ocet 10 % 2 1/2 szklanka
cukier 3 1/2 szklanka
sól 5 łyżka
musztarda 15 łyżeczka
pieprz ziarnisty 20 sztuka
ziele angielskie 20 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 10 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w musztardzie

Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 13.04.2013 20:30
bardzo je lubię
dianix 10.10.2012 21:07
przyznaje ze też robiłam i bardzo mi smakują.
ewelina/bunia 21.09.2012 17:03
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak