Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ogórki w musztardzie

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe
3 kilogram
woda
2 1/2 litr
ocet 10 %
2 1/2 szklanka
cukier
3 1/2 szklanka
sól
5 łyżka
Sklep Prymat
musztarda
15 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz ziarnisty
20 sztuka
ziele angielskie
20 sztuka
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
10 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w musztardzie

Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 13.04.2013 20:30
bardzo je lubię
dianix 10.10.2012 21:07
przyznaje ze też robiłam i bardzo mi smakują.
ewelina/bunia 21.09.2012 17:03
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak