Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki 3 kg

Zalewa proporcje

woda 4 szklanki
ocet 10 % 1,5 szklanki
sól 1/3 szklanki
cukier 40 dag
miód prawdziwy 1-2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
nasiona gorczycy Prymat 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą

Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka. Zalewa: Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania. Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 05.09.2015 10:34
na pewno pyszne ;)
ben-ka 21.08.2015 08:34
Takie zapasy na zimę, to i ja lubię mieć.
patryska76 20.08.2015 18:08
pyszna sałatka ogórkowa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak