Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w chili wersja II

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

ogórki świeże 2,5 kg
sól 4 łyżki

zalewa

ocet 10 % 1,5 szklanki
cukier 1 kg
czosnek 1 główka
chili 3 łyżeczki
olej 8 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w chili wersja II

Ogórki umyłam , odcięłam końcówki, pokroiłam w ćwiartki, wymieszałam z solą, odstawiłam na 6 godzin.
Ocet zagotowałam z cukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia.
Wodę z ogórków odlałam, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, odstawiłam na następne 12 godzin.
Ogórki wraz z zalewą przełożyłam do słoików. Słoiczki gotowałam ok. 7 minut od zagotowania. Studziłam wyłożone na ściereczkę denkiem do dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.08.2014 08:07
robię podobne tylko kroję w grube plastry, są pyszne!!
Anna133 22.08.2014 19:31
robię podobne są pyszne !
Konczi 22.08.2014 16:23
oo tak, takie ogórki byc muszą na zimę w mej spiżarni :D
cukiereczek 22.08.2014 15:18
domowe,wyjątkowe
Sroczka 22.08.2014 15:03
Domowe ogóreczki najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak