Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po szwedzku

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 4 kilogramy
olej 1 szklanka
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
natka pietruszki 1/2 pęczka
czosnek 3 ząbki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 10 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po szwedzku

Ogórki umyć i pokroić w plasterki, posolić i odstawić na godzinę. Ocet z cukrem i gorczycą zagotować, dodać oliwę, pietruszkę i czosnek (przecisnąć przez praskę).

Zalać ogórki (nie odsączać soku, który się wytworzył) i odstawić na kolejną godzinę.

Po tym czasie wkładać do umytych słoiczków, pasteryzować 5-10 minut w zależności od wielkości słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MS 30.08.2023 12:42
Szkoda, że przepis nie precyzuje JAKICH ogórków użyć.
Doradca Smaku 31.08.2023 11:26
Do sałatki szwedzkiej i innych przetworów używa się ogórków gruntowych. Doprecyzowane w przepisie by nie było żadnych wątpliwości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak