Ogórki po meksykańsku z curry.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórków

    6 kg
  • cebul

    7 szt
  • wody

    6 szkl
  • octu 10%

    2 szkl
  • soli

    6 łyżek
  • cukru

    4 szkl
  • gorczycy białej

    4 łyżeczki
  • papryki ostrej

    4 łyżeczki
  • curry

    4 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć,osuszyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki.Cebule obrać i pokroić w piórka.Z podanych składników zalewy wymieszać wszystko w garnku,gotować razem kilka minut i wystudzić. Ogórki układać w słoiczkach pionowo,bardzo ściśle.Pomiędzy nie i na wierzch wkładać cebulkę.Zalać zimną zalewą. Na dno dużego garnka rozłożyć ściereczkę (aby słoiki nie popękały podczas gotowania),ustawić słoiczki,napełnić garnek wodą do 4/5 wysokości słoików i zagotować.Od momentu zagotowania pasteryzować jeszcze 5 minut. Ogórki są pikantne,ale przepyszne. Otrzymujemy 14 słoików po ok.0,5l

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 01.09.2012 23:48
dobre
iknkirke 29.06.2011 09:12
fajne
ZEWA 15.08.2010 19:43
Ja też, te ogórki są super.
SmacznaPyza 13.08.2010 08:32
bardzo dobry przepis na ogórki, polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat