Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po kartusku

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki po kartusku z dodatkiem papryki, to doskonały dodatek do drugiego dania.

Składniki:

Zalewa:

woda 3 litra
ocet spirytusowy 0.5 litra
cukier 1 szklanki
sól 2 łyżki

Składniki:

ogórki gruntowe 3.5 kilograma
papryka czerwona 5 sztuk
cebula 3 sztuki
czosnek 12 ząbki
kwiatostan kopru 12 sztuk
liście laurowe 12 sztuk
ziele angielskie 24 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 0.5 opakowanie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0.5 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po kartusku

1. Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i gotuję. Odstawiam do przestudzenia.

2. Do słoiczków o pojemności pół litra wkładam po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli pokrojonej w piórka, jednym liściu laurowym, dwa ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu.

3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki.

4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.

Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak