Ogórki po kartusku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ogórki po kartusku z dodatkiem papryki, to doskonały dodatek do drugiego dania.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zalewa:

  • woda

    3 litra
  • ocet spirytusowy

    0.5 litra
  • cukier

    1 szklanki
  • sól

    2 łyżki

Składniki:

  • ogórki gruntowe

    3.5 kilograma
  • papryka czerwona

    5 sztuk
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    12 ząbki
  • kwiatostan kopru

    12 sztuk
  • liście lurowe

    12 sztuk
  • ziele angielskie

    24 ziaren
  • Gorczyca biała cała Prymat

    0.5 opakowanie
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    0.5 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i gotuję. Odstawiam do przestudzenia.

2. Do słoiczków o pojemności pół litra wkładam po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli pokrojonej w piórka, jednym liściu laurowym, dwa ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu.

3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki.

4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.

Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat