Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki nadziewane mięsem mielonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczne, nieskomplikowane danie z ogórka zielonego i mielonego mięsa zaskoczyło moją rodzinkę. Tak przygotowany ogórek smakuje wybornie a domownicy proszą o dokładkę.

Składniki:

Składniki na farsz:

mięso mielone 500 gramów
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

ogórek zielony 2 sztuki
śmietana 12% 0.5 szklanki
mąka 1 łyżeczka
masło lub margaryna 30 gramów

Porada

Farsz jest przygotowany z 500 g, mięsa mielonego ale na 2 ogórki wystarczy tylko z 300 g. Ja po prostu pozostałą część potrzebowałam do innej potrawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki nadziewane mięsem mielonym

Farsz: Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie lecz odciśniętą bułkę, przyprawy do smaku, obraną drobno pokrojoną podsmażoną cebulę oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Ogórki umyć, osuszyć następnie każdy przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Wgłębienia w ogórkach napełnić farszem, czyli masą mięsną tak, aby wystawała górka.
Nadziane ogórki włożyć do płaskiego rondla lub na patelnię, dodać tłuszcz i wodę, dusić ogórki pod przykryciem do miękkości. Śmietanę 12% wymieszać z mąką, doprawić ogórki, zagotować.
Gotowe posypać obficie posiekanym koperkiem zielonym.

Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów, fajnie też smakują z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.07.2018 20:24
Pomysłowo i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak