Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    4 sztuki
  • serki topione trójkąciki

    2 sztuki
  • ser cheddar

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka

    1 szczypta
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    1 do smaku
  • kotlety mielone

    2 sztuki
  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym foto
Umyć ogórka. Odciąć końcówki. Pokroić na 3 cm kawałki ( na osobę 3-4 sztuki).
Wydrążyć pestki małą łyżeczką ( na wylot).
Kotlety mielone pokroić na kawałki i wypełnić nimi puste miejsca w ogórkach.
Ułożyć nadziane ogórki w garnku do gotować 15-20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( sprawdzam czy jest miękki patyczkiem do szaszłyków).
Krok 2 - Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym foto
Pokroić pomidora odrzucając skórkę.
Wrzucić na rozgrzany olej od suszonych pomidorów i chwilę smażyć.
Dorzucić pokrojone suszone pomidory.
Zalać wodą i gotować 10 minut.
Dołożyć oba sery i ogrzewać by sie roztopiły.
Krok 3 - Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym foto
Przelać do malaksera i zmiksować. Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, maggi i cukrem.
Podawać ogórki z sosem z chrupiącą bagietką, ziemniakami lub ryżem na sypko.
* Normalny kotlet mielony ( chodzi o średnią wielkość ) wystarcza na napełnienie ok. 9 sztuk ,,kubeczków" ogórkowych , czyli starcza dla 3 osób ( trzeba wtedy pokroić więcej ogórków).
Krok 4 - Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym foto
Uwielbiam faszerowane warzywa. Cenię też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 01.12.2013 13:14
jeszcze takich nie jadłam
norweska20 01.12.2013 00:11
ciekawie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat