Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym
Kroki postępowania
Wydrążyć pestki małą łyżeczką ( na wylot).
Kotlety mielone pokroić na kawałki i wypełnić nimi puste miejsca w ogórkach.
Ułożyć nadziane ogórki w garnku do gotować 15-20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( sprawdzam czy jest miękki patyczkiem do szaszłyków).
Wrzucić na rozgrzany olej od suszonych pomidorów i chwilę smażyć.
Dorzucić pokrojone suszone pomidory.
Zalać wodą i gotować 10 minut.
Dołożyć oba sery i ogrzewać by sie roztopiły.
Podawać ogórki z sosem z chrupiącą bagietką, ziemniakami lub ryżem na sypko.
* Normalny kotlet mielony ( chodzi o średnią wielkość ) wystarcza na napełnienie ok. 9 sztuk ,,kubeczków" ogórkowych , czyli starcza dla 3 osób ( trzeba wtedy pokroić więcej ogórków).