Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Miałam duże gruntowe ogórki i wykorzystałam je do słoików w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem ostrej papryki, idealne na zimowe dni jako sałatka, przystawka...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

ogórki gruntowe 4 kilogramy
sól 4 łyżki
marchew 4 sztuki
cebula 4 sztuki
papryka czerwona 4 sztuki
ziele angielskie 1 opakowanie
Kolendra cała Prymat 2 opakowania
Liść laurowy suszony Prymat 12 sztuk
woda 2 litry

zalewa:

woda 4 litry
ocet 10 % 0.7 litra
cukier 2.5 szklanki
Goździki całe Prymat 10 sztuk
papryczka ostra 3 sztuki
olej rzepakowy 0.7 szklanki

dodatek:

koper 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku

przygotowanie:

1

Duże gruntowe ogórki w misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym.

Ściąć "końcówki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski.

Krok 1 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto
2
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, odcedzić, wodę dodać do zalewy.
Krok 2 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto
3
Słoiki wyparzyłam w mikrofalówce: do słoików wlać trochę wody, do mikrofali i 4 minuty na najwyższej mocy - bez metalowych nakrętek, resztki wody wylać z wyparzonych słoików.
Krok 3 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto
4
Napełniać słoiki wg kolejności: do połowy słoika ogórki - warzywa - ogórki - koper baldachim - ogórki, słoiki napełniać do 3 cm od brzegu.
Krok 4 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto
5
Składniki zalewy (papryczki małe Koral pokrojone z pestkami) gotować z 10 minut bez octu, ocet wlać z 2 minuty przed końcem gotowania.
Krok 5 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto
6
Gorącą zalewę razem z dodatkami chochelką wlewać do słoików na ogórki, ogórki muszą być zalewą dobrze zalane.

Słoiki mocno zakręcić i na ręczniku kuchennym postawić je na wieczkach, tak się sprawdzi czy są szczelnie zamknięte, jeśli wieczko przecieka to użyć innego, dobrego.
Krok 6 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto
7
Do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu na 140 C, grzanie góra/dół, wstawić słoiki i pasteryzować z 30 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po miesiącu są smaczne do jedzenia.
Krok 7 - Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak