Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki na ogórkową do słoików

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 1-2 łyżki
czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki na ogórkową do słoików

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce. Ja ścieram na grubych oczkach.

*(jeśli są to nasze niepryskane ogórki wystarczy umyć, obciąć końcówki i ze skórą zetrzeć, jeśli kupne obieramy ze skóry)

Solimy dość solidnie.

Dodajemy do miski liść laurowy, czosnek pokrojony w plastry- mieszamy.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.

Po upływie 12 godzin przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików ogórki wraz z zalewą i czosnkiem (nie do pełna 3/4 wysokości słoika). Zakręcamy słoiki i odstawiamy do piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 29.08.2013 19:02
też robię:) na zimę się przydaje
jussta 29.08.2013 13:51
fajne ogóreczki
Ola1984 29.08.2013 10:36
Super propozycja na zimową zupę ogórkową
Renata 29.08.2013 10:34
super przepis
sasanka 29.08.2013 10:00
Ja robię ogórki do zupy z już ukiszonych ale takie też wypróbuję :)
SmakolykiJoanny 29.08.2013 09:39
No takie przetwory to pierwsza klasa :)
Agnieszka-87-25 29.08.2013 09:15
na zimę w sam raz
Katarzyna59 29.08.2013 09:06
przydadzą się
usmiech 29.08.2013 09:04
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak