Ogórki na ogórkową do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    1 kg
  • sól

    1-2 łyżki
  • czosnek

    1 główka
  • liść laurowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce. Ja ścieram na grubych oczkach.

*(jeśli są to nasze niepryskane ogórki wystarczy umyć, obciąć końcówki i ze skórą zetrzeć, jeśli kupne obieramy ze skóry)

Solimy dość solidnie.

Dodajemy do miski liść laurowy, czosnek pokrojony w plastry- mieszamy.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.

Po upływie 12 godzin przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików ogórki wraz z zalewą i czosnkiem (nie do pełna 3/4 wysokości słoika). Zakręcamy słoiki i odstawiamy do piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 29.08.2013 19:02
też robię:) na zimę się przydaje
jussta 29.08.2013 13:51
fajne ogóreczki
Ola1984 29.08.2013 10:36
Super propozycja na zimową zupę ogórkową
Renata 29.08.2013 10:34
super przepis
sasanka 29.08.2013 10:00
Ja robię ogórki do zupy z już ukiszonych ale takie też wypróbuję :)
SmakolykiJoanny 29.08.2013 09:39
No takie przetwory to pierwsza klasa :)
Agnieszka-87-25 29.08.2013 09:15
na zimę w sam raz
Katarzyna59 29.08.2013 09:06
przydadzą się
usmiech 29.08.2013 09:04
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat