Ogórki marynowane z majerankiem

Ogórki marynowane z majerankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórków gruntowych

    1 kg
  • majeranku

    4 łyżki
  • octu

    1 szklanka
  • wody

    2 szklanki
  • cukru

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ogórki marynowane z majerankiem

Ogórki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Zasypać łyżką soli, majerankiem, wymieszać i odstawić na 1,5 godziny.

Przygotować zalewę: zagotować wodę, ocet, cukier, gorczycę i pieprz i ziele angielskie. Gotować przez 3 minuty.

Ogórki z majerankiem przełożyć do wyparzonych słoików, napełnić gorącą zalewą szczelnie zamknąć i pasteryzować 8 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

TyTaN 08.10.2012 18:02
fajny przepis
PaniMISIOWA 05.05.2011 19:46
dobre na zimę
IlonaAlbertos 22.01.2011 12:03
Nigdy takich nie robiłam. Wyglądają bardzo ciekawie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat