Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne z polską wędzoną śliwką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki świeże gruntowe 1 kg
śliwki wędzone suszone 4 szt.
gorąca woda 1 litr
sól kamienna 1 łyżka
czosnek młody 4 duże ząbki
koper świeży spory pęczek

Porada

Śliwki zawierają sporo cukru, co znacznie przyspiesza kwaszenie ogórków. Dodatkowo nadają im lekko dymnego posmaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z polską wędzoną śliwką

Dwa litrowe słoiki porządnie wyparzyć i osuszyć na czystej ściereczce
.
Ogórki umyć (można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny) - osączyć, można też odciąć końcówki, co przyspieszy kwaszenie.
Pionowo ciasno ustawić w słoikach i między nie wcisnąć połówki śliwek oraz pokrojone na cząstki ząbki czosnku.
Na wierzchu ułożyć całe gałązki kopru.

Zagotować wodę, dodać kamienną sól i mieszać do rozpuszczenia.
Napełnić słoiki, przez sitko lub ręczny filtr do kawy, aby nie dostały się żadne zanieczyszczenia z soli.
Słoiki natychmiast mocno zakręcić i odstawić na bok, na 3-4 dni, w temperaturze pokojowej, aż zmienią kolor.

Jeśli ogórki ukisną mocniej, zmienić pokrywki na suche, wytrzeć dokładnie brzeg słoika i wynieść w ciemne i chłodne miejsce. Tak zabezpieczone wytrzymają z pewnością kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.06.2016 14:12
To zależy, czy mi się spieszy ;) Kiedy stawiam kilka mniejszych słoiczków "na potem", to zalewam zimną kranówką pomieszaną z solą. Moja Babcia przeważnie zalewała wrzątkiem, więc i ja tak często robię, bo gorąca solanka zabija niepotrzebne drobnoustroje. Takie ogórki szybciej ukisną. Możesz spróbować na dwóch słoikach z zimną i gorącą wodą, sama ocenisz jaka metoda Ci bardziej pasuje.
Habibi 07.06.2016 14:09
niestety nie nada się, bo nie jest naturalnie suszona, a głównie kandyzowana (gotowana w syropie cukrowym), no i ie ma aromatu wędzenia, a o to tu głównie chodzi ;)
Renataj 05.06.2016 11:13
Takich ogórków jeszcze nie robiłam - muszę wypróbować. Ogórki w słoikach zalewasz gorącą zalewą czy lekko przestygniętą ?
JellyFruits 04.06.2016 16:31
czy nada sie słodka sliwka kaliifornijska
Urszula Świeca 02.06.2016 20:23
Ja tez takich nie jadłam, muszę zrobić ))
benka 02.06.2016 17:15
Też jestem ciekawa smaku, wypróbuję jak będą swoje ogóreczki.
agnieszka214 02.06.2016 16:10
Muszę wypróbować ciekawa jestem smaku
w mojej kuchni 02.06.2016 14:54
dla mnie nowość ze śliwką
Ela427 02.06.2016 12:48
ze śliwką jeszcze nie robiłam
Katrina.u 02.06.2016 12:40
takich jeszcze nie jadłam
Benita 02.06.2016 11:27
nie ma jak ogóry
misia123410 02.06.2016 11:22
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak