Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne trzydniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
sól 1,5 łyżki
koper 3
pietruszka zielona 2
czosnek 1
chrzan 1
woda 800 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne trzydniowe

Ogórki myję. Układam w dużym słoju. Wsypuję sól. Dodaję natkę pietruszki, obraną główkę czosnku oraz koper. Wodę mineralną zagotowuję. Gorącą zalewam ogórki. Słojem potrząsam, aby sól się rozpuściła. Słój nakrywam czystą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce. Po 3 dniach ogórki są gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 09.06.2013 12:51
Ciągle kupuję gotowe - po tym przepisie muszę się skusić i zrobić wreszcie sama! Ciekawe, jakie wyjdą w smaku ;)
Emiliozo 09.12.2012 12:44
one nie są kiszone tylko małosolne. Jeśli chcemy mieć kiszone należy potrzymać więcej niż 3 dni. Dokładnie nie wiem ile, bo u mnie w domu w taki sposób przyrządza się tylko małosolne.
SmacznaPyza 01.12.2012 16:30
i takie żywo zielone, jakby wcale nie ukiszone, są po tych trzech dniach?
Kucharz_Tomek 30.11.2012 19:06
muszą być super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak