Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku

Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ogórki małosolne przygotowane na sucho bez wody tylko w zamkniętym worku są bardzo smaczne kruche, szybko gotowe do zjedzenia...........SMACZNEGO!!!
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki małosolne

    1.5 kilograma
  • Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych

    1 pęczek
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę.

Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper, chrzan liść i korzeń, czosnek obrane ząbki.

Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.

Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.

Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne. Ogórki przechowywać w lodówce.

w mojej kuchni
Zestaw do kiszenia: koper, chrzan liść i korzeń, czosnek obrane ząbki. Ja gotowe ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat