Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ogórki małosolne przygotowane na sucho bez wody tylko w zamkniętym worku są bardzo smaczne kruche, szybko gotowe do zjedzenia...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

ogórki małosolne 1.5 kilograma
Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat 1 pęczek
sól 3 łyżki

Porada

Zestaw do kiszenia: koper, chrzan liść i korzeń, czosnek obrane ząbki. Ja gotowe ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól .

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku

Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę.

Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper, chrzan liść i korzeń, czosnek obrane ząbki.

Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.

Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.

Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne. Ogórki przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak