Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne na ostro

1 bardzo duży słój

2 kg świeżych ogórków (mniej więcej),
1,5 l wody,
3 łyżki soli,
6 ząbków czosnku,
5 cm kawałek świeżego chrzanu,
1 łyżeczka białej gorczycy,
3 ostre papryczki piri-piri (marynowane ze słoiczka),
kilka gałązek kopru.

Chrzan i ząbki czosnku obrać. Chrzan pokroić w słupki. Ogórki umyć. Dno słoja wyłożyć gałązką kopru i układać warstwami ogórki, przekładając czosnkiem, chrzanem, koprem i papryczkami. Na końcu wsypać gorczycę, która znajdzie sobie swoje miejsce.
Wodę zagotować z solą i wystudzić. Zalać ogórki tak, aby były całkowicie przykryte. Przykryć talerzykiem i odstawić na 3-4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 19.06.2011 20:24
Jeszcze takich ogórków nie jadłam. Sezon ogórkowy rozpoczęty więc spróbuję
Izabela/bella81 11.01.2011 09:59
Z papryczką nigdy nie robiłam, nawet nie jadłam. Jak przyjdzie lato to wypróbuję :)
Beata73 22.10.2010 13:57
czekam na sezon ogórkowy
Kryska73 14.10.2010 16:23
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak