Ogórki małosolne banditki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    2-3 kilogram
  • woda

    1,5 litr
  • czosnek

    1 ząbek
  • liście wiśni

    2 szt
  • liść porzeczki

    1 szt
  • chrzan korzeń

    1 szt
  • sól

    2-3 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obcinamy w ogórkach końcówki
i moczymy w wodzie minimum 2-3 godziny. Dzięki zamaczaniu ogóreczki wychodzą chrupiące. Czosnek obrać, liście umyć. Włożyć do słoja ogórki i poprzekładać liśćmi i przyprawami, potem wszystkie składniki zalewamy gorącą wodą z solą. Odstawić w zimne miejsce i przykryć pokrywką lub talerzem, podawać jako przystawkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 18.10.2011 08:38
Muszę kiedyś wypróbować z liśćmi porzeczki.
gośka 18.01.2011 08:05
uwielbiam ogórki
Margo1 25.08.2010 19:23
teraz tak, są na topie
Kate131 25.08.2010 12:31
ogórki na topie:)
peggysue 25.08.2010 12:21
proste apetyczne danie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat