Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki gruntowe

    1-2 kg
  • czosnek

    4 ząbki
  • koper

    4 gałązki
  • liście wiśni

  • liście czarnej porzeczki

  • liść chrzanu

    1 sztuka
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka

Zalewa

  • woda

    2 litry
  • sól

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z umytych ogórków poodcinać końcówki.
Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju.
Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić, a następnie zalać nią ogórki.
(Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe do spożycia.)
Ogórki przycisnąć spodkiem i odstawić na około 2 dni.
(Nie zakręcać pokrywką.)
Diana Rusiłowicz
Najłatwiej jest użyć gotowej mieszanki do ogórków. Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp. Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 04.08.2017 09:06
Dziękuję :)
gusia1000 02.08.2017 18:37
Też tak robię.
anka1988 02.08.2017 14:09
pyszne ze smalczykiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat