Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki gruntowe 1-2 kg
czosnek 4 ząbki
koper 4 gałązki
liście wiśni
liście czarnej porzeczki
liść chrzanu 1 sztuka
korzeń chrzanu 1 sztuka

Zalewa

woda 2 litry
sól 2 łyżki

Porada

Najłatwiej jest użyć gotowej mieszanki do ogórków. Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp. Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Z umytych ogórków poodcinać końcówki.
Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju.
Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić, a następnie zalać nią ogórki.
(Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe do spożycia.)
Ogórki przycisnąć spodkiem i odstawić na około 2 dni.
(Nie zakręcać pokrywką.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.08.2017 09:06
Dziękuję :)
gusia1000 02.08.2017 18:37
Też tak robię.
anka1988 02.08.2017 14:09
pyszne ze smalczykiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak