Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    2 kg
  • koper

    1 szt
  • chrzan

    1 korzeń
  • chrzan

    3 liście
  • ząbki czosnku

    6 szt
  • woda

    2 litry
  • sól

    2 łyżki
  • liście wiśni

    4 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ogórki małosolne

Wodę zagotować z solą i odstawić do ostudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Na dnie dużego słoja wyłożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu, liści wiśni, układać ogórki, następnie warstwa przypraw a potem znowu ogórki. Ogórki zalewam letnią lub chłodną zalewą, zakręcam słoik i odstawić w ciemne miejsce. Ogórki po trzech dniach nadają się do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

agnieszka214 30.06.2017 20:40
Ogoreczki super smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat