Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 1 kg
czosnek 1 główka
koper 1/2 pęczka
liście chrzanu 3 szt
chrzan 1/3 szt
woda przegotowana 2 l
sól do smaku 2,5 łyżki

Porada

Można dodać także liście porzeczki czarnej i wiśni. Im dłużej trzymać będziemy ogórki, tym bardziej ukiszone będą

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Wodę zagotowujemy- rozpuszczamy w niej sól.
Ogórki , liście chrzanu, koper- myjemy. Chrzan i czosnek obieramy; chrzan kroimy w słupki.
Na dnie dużego słoika ukladamy liście, koper, czosnek i chrzan.
Ogórki układamy ciasno- jeden przy drugim.
Zalewamy przestudzoną wodą z solą.
Odstawiamy na 2-3 dni.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.06.2016 20:03
lubimy małosolne :-)
mirosława4 10.06.2016 18:19
teraz na czasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak