Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne ogórki małosolne, idealne do kanapek lub sałatek.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kilogram
koperek 1 opakowanie
czosnek 5 ząbków
korzeń chrzanu 1 sztuk
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie myjemy. Oczyszczamy i obieramy 5 ząbków czosnku oraz chrzan. Układamy ogórki w słoju przekładając przyprawami. Czas na zalewę. Zagotowujemy wodę. Do wody dodajemy sól (w porcji 1 łyżka soli na litr wody). Rozmieszamy sól i ciepłą zalewę (ale nie wrzącą ) i zalewamy ogórki. Ogórki odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak