Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne ogórki małosolne, idealne do kanapek lub sałatek.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    1 kilogram
  • koperek

    1 opakowanie
  • czosnek

    5 ząbków
  • korzeń chrzanu

    1 sztuk
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie myjemy. Oczyszczamy i obieramy 5 ząbków czosnku oraz chrzan. Układamy ogórki w słoju przekładając przyprawami. Czas na zalewę. Zagotowujemy wodę. Do wody dodajemy sól (w porcji 1 łyżka soli na litr wody). Rozmieszamy sól i ciepłą zalewę (ale nie wrzącą ) i zalewamy ogórki. Ogórki odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat