Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1,5 kg
łodygi kopru
czosnek główka
liście czarnej porzeczki
chrzan korzeń
liść chrzanu
sól kamienna niejodowana

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

ogórki namoczyć w zimnej wodzie, obciąć końcówki i włożyć do słoika.
Dodać pokrojone ząbki czosnku, koper, liście, korzeń chrzanu.
Zalewa: garść soli na litr zimnej wody, zalać ogórki, odstawić na 3 dni.
Po tym czasie mamy pyszne ogórki małosolne własnej roboty!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.12.2013 00:28
uwielbiam takie ogóreczki
sasanka 03.07.2013 19:14
u mnie w domu niestety jestem na przegranej pozycji bo wszyscy lubią takie małosolne a ja lubie tak ukiszone, że już puste w środku :D i niestety żaden słoik nie doczekuje zazwyczaj takiego ukiszenia :D ale ogóreczki na zdjeciu wyglądają jak malowane :D
SmacznaPyza 01.07.2013 19:36
przy małosolnych daję najwyżej 1 łyżkę soli na litr wody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak